papadakos
 
Κρίμα, το παλιό σύνθημα της Αριστεράς (το οποίο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πολιτών και κομμάτων, αριστερών και δεξιών) υλοποιήθηκεηλιθιωδώς με το να εισάγονται σήμερα ΟΛΟΙ στην ΔΗΜΟΣΙΑ Γ-βάθμια εκπαίδευση και να ικανοποιούν τα κόμπλεξ τους. Γιατί να πληρώνουμε 60.000 απόφοιτους λυκείων να κάθονται 4-5 χρόνια σε ΑΕΙ/ΤΕΙ εμείς οι φορολογούμενοι δεν καταλαβαίνω και γιατί να υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης των υπολοίπων 20.000 που έχουν τα φόντα να γίνουν καλοί επιστήμονες δεν καταλαβαίνω.

Γιατί να μην ποντάρω τα λεφτά της Γ-βάθμιας στo καλύτερο 1/4 των αποφοίτων των λυκείων και να έχω ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ/ΤΕΙ τζιτζί και απόφοιτους κλάσεις ανώτερους με τα ίδια λεφτά;

Δεν είναι προφανές ότι έτσι θα δημιουργήσουμε αυτούς που θα παράγουν πλούτο για την χώρα αύριο με τους νέους επιχειρηματίες που κουβαλάνε και τρέλλα και γνώση και ρισκάρουν, τους νέους CTO και geeks που φυσάνε, τα νέα τζιμάνια στη δουλειά; Από που κι ως που είναι “αριστερό” να υποβαθμίζω την ποιότητα των σπουδών για να μπορεί να την παρακολουθήσει ο κάθε πικραμένος;

Δεν είναι προφανές ότι έτσι ανοίγω την πόρτα για ιδιωτικά ΑΕΙ όταν τα δημόσια είναι μπάχαλο; Απαγόρευση με νόμους και συντάγματα είναι κατενάτσιο, πρέπει να παίξουμε μπάλα ρε !!!

Που του κώλου (Τ.Κ) θα είναι κι αυτά βέβαια, τα ιδιωτικά, με τέτοιους επιχειρηματίες αρπακτικά που έχουμε – βλεπουμε απο τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολλέγια τι μαγαζάκια της πλάκας είναι – και τέτοιο “ανταγωνισμό” που θα έχουν από τα δημόσια. Η άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης συνεχίζεται ακάθεκτη από την Β-βάθμια προς την Γ-βάθμια γιατί θέλουμε 80.000 να σπουδάσουν με το ζόρι σε δημόσια ΑΕΙ/ΤΕΙ αντί να κάτσουν σε καμιά τεχνική / επαγγελματική σχολή να μάθουν κανένα επάγγελμα και να βγούν στην παραγωγή. Οι νεοφιλελεύθεροι τρίβουν τα χέρια τους, γιατί οι αριστεροί τους έβγαλαν απο τον κόπο και βγάλαν τα μάτια τους μόνοι τους ξεφτιλίζοντας τα δημόσια ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Πόσο “αριστερό” είναι αυτό ρε ηλίθιοι;

Γιατί θέλουν οι “αριστεροί” να κομπλεξάρουν όσους δεν παίρνουν τα γράμματα; Γιατί είναι κακό να μην μπαίνει κάποιος σε ΑΕΙ/ΤΕΙ; Δεν είναι όλοι ρε high flyers. Και τι έγινε δηλαδή άμα δεν τα παίρνει τα γράμματα κάποιος;  Θα είναι έξυπνος κάπου αλλού. Η εξυπνάδα δεν είναι στα γράμματα μόνο. Ο Μαραντόνα κι ο Χατζηπαναγής είναι έξυπνοι στην μπάλλα, ο Γκάλης στο μπάσκετ, πειράζει που δεν έβγαλαν ΤΕΙ; Πρέπει να πάει ΤΕΙ ο μάγκας ο μάστορας που σου φτιάνει το αυτοκίνητο, άσχημη δουλειά είναι αυτή, μην τρελλαθούμε τώρα, γίνανε όλοι δημοσιογράφοι, public relations, marketing κι αηδίες, φιλόλογοι, θεολόγοι κι απόφοιτοι Παντείου για να πάρουνε πτυχίο για μόρια στο δημόσιο. Πληρώνουμε για να εκπαιδεύουμε παράσιτα, έλεος πιά.

Και είμαστε σοβαροί σήμερα να ισχυριζόμαστε ότι σήμερα παιδεία γίνεται μόνο σε ΑΕΙ/ΤΕΙ;Όποιος θέλει να μορφωθεί σήμερα την εποχή του Google, της Wiki, των torrents, του project Gutenberg, των ελεύθερων μαθημάτων του MIT  (http://ocw.mit.edu/index.htm) και λέει ότι θέλει εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ για να “Παιδευτεί” λέει μαλακίες. Τελεία.

Χαρτί πιστοποίησης επαγγελματικής εκπαίδευσης θέλει, για να πιάσει δουλειά μετά με καλύτερους όρους. Υποτίθεται, καλύτερους όρους. Και για τέτοια χαρτιά καλό είναι να υπάρχει επαγγελματική αντιμετώπιση, βάσει συνολικού κοινωνικού και οικονομικού κόστους και οφέλους.

Για αυτό λοιπόν επαναφορά στην εισαγωγή του 1/4 του 80.000 αποφοίτων, στα επίπεδα του 80-85. Και με σοβαρά οικονομικά βοηθήματα για το 1/4 των φοιτητών που δεν σπουδάζουν σπίτι τους ή είναι από φτωχές οικογένειες και με υποτροφίες-κίνητρα για όσους τα πάνε καλά στις σπουδές τους γιατί υπάρχει κρίση και οι γονείς θα ζορίζονται πολύ πλέον να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Λεφτά υπάρχουν, για αυτούς, το 1/4. Δεν υπάρχουν λεφτά όμως για τα 3/4. Αυτοί ας κάνουν κάτι άλλο, στα κυριλέ δημόσια ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν θέλουμε δεύτερη επιλογή σπουδαστών, ας πάνε επαγγελματικές σχολές, στα μπασκλάς ιδιωτικά ΑΕΙ, στο εξωτερικό στα Polytechnic της πλάκας στην Αγγλία, ας κάνουν ότι θέλουν, και να πληρώσουν απο την τσέπη τους της σπουδές τους, όχι από την δική μας και σε βάρος της αφρόκρεμας και της ελπίδας της χώρας.

Δεν τους λέμε κοπρίτες αυτούς, απλά οι άλλοι είναι καλύτεροι στα γράμματα και δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε. Και σαν κοινωνία τους χρειαζόμαστε για να προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας. Ας το παραδεχτούν και ας κάνουν πέρα τα 3/4. Οι πόροι είναι περιορισμένοι και πρέπει να αξιοποιούνται έξυπνα. Δεν υπάρχει δωρεάν δημόσια παιδεία. Υπάρχει φορολογία των πολιτών σε συνθήκες κρίσης για να γίνουν επενδύσεις στην βιομηχανία της γνώσης.

Ισότητα στις ευκαιρίες είπαμε, όχι ισοπέδωση των αρίστων. Και τα ατομικά οφέλη από ένα πτυχίο σε ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι ΑΛΛΟ πράγμα. Μην νομίζετε ότι ο φοβερός επιστήμονας των ΑΕΙ/ΤΕΙ βγάζει παραπάνω (ή δικαιούται να βγάζει παραπάνω θα ισχυριστούν μερικοί ιδεολόγοι ή έχει την λόξα να βγάζει παραπάνω θα πουν οι τρελλοί επιστήμονες) από εναν καλό επαγγελματία υδραυλικό.

Έτερον – εκάτερον η αμοιβή αύριο. Για την ΠΑΙΔΕΙΑ μιλάμε.





Leave a Reply.